Selecteer een pagina

Veel hondeneigenaren komen een paar keer per jaar in de verleiding om aan de slag te gaan met de zogenaamde Furminators, ontwolharken, dicht betande kammen en rubber noppen materiaal met als doel het uittrekken van de dode onderharen ofwel wolharen. Echter deze traditionele wijze van ‘ontwollen’ veroorzaakt vele nadelige gevolgen weten we nu.
De eerdergenoemde gereedschappen verwoesten de onder vacht, waarbij zowel de jonge als de oude wolharen in één keer verwijderd worden.
Een dichtbetande kam, ontwolhark of Furminator kan géén onderscheid maken tussen jonge nieuwe haren en oude haren.
Maar door de vele haren die in huis liggen, wil de eigenaar zoveel als mogelijk haren in één keer uit de vacht halen. Hierdoor komen er haren van alle leeftijden mee.
De haarzakjes krijgen het signaal dat ze gelijk weer aan de slag moeten om nieuwe wolharen te gaan produceren. Want zonder wolharen is de functie van de vacht en de huid uit balans. Eigenlijk kan je stellen dat er een nieuwe verhaarcyclus wordt opgeroepen.
En al die nieuwe haren gaan over x tijd allemaal tegelijk loslaten. Dus door zo’n (goedbedoelde) borstelbeurt versnellen we de vachtcyclus en wordt de gefaseerde rui omgevormd tot een gesynchroniseerde rui.

Waar is dat wol eigenlijk voor?

  • Isolatie.
    Distributie van voedingsstoffen.
    Bescherming van zon en mechanische schade zoals bij het passeren van takjes of het krabben van de huid.
    Het handhaven van een goed huidmilieu, de vacht en de huid samen vormen de huidflora waarin de leefomgeving van talrijke micro organismen zich bevind.

Wanneer er dus gaten vallen in de vacht krijgen ziekmakende bacteriën of schimmels de gelegenheid een infectie te beginnen. Ook allergenen hebben meer kans op een vrije rol op de huid.
Daarom is de wol dus onmisbaar en mag zeer zeker niet uitgetrokken worden ook al zit deze ogenschijnlijk altijd wat losser dan de dekharen!

Een snelle oplossing bij een versnelde verhaarcyclus is er helaas niet, beter is het overmatig borstelen met bovengenoemde gereedschappen te staken. Afwachten en lijdzaam toezien is het enige dat je kunt doen. Wachten tot de verhaaroverlast op zijn hoogtepunt is gekomen en dan de hond bij de trimsalon te brengen voor de “was-blaas” methode. En dat mag dan weer zo vaak als men nodig vindt! Tot dat de natuurlijke cyclus weer is teruggebracht.

Wat houdt deze “was-blaas” methode eigenlijk in?

Het is een manier om verharende vachten op niet-invasieve wijze te ondersteunen en door de rui periode te helpen. Als wolharen aan vervanging toe zijn staan haarschubben open of zijn afgebroken. Hierdoor zuigen ze met gemak grote hoeveelheden water op wat het wolhaar verzwaard tijdens de wasbeurt. De jongere exemplaren doen dit niet. De twijfelgevallen die schade hebben opgelopen kunnen het voordeel van de twijfel hebben. In veel gevallen zal het volgezogen wolhaar loslaten tijdens het uitspoelen en het uitschudden in bad.
Na de wasbeurt is het NIET de bedoeling om de hond droog te wrijven met doeken, te borstelen of door te kammen, of droog te föhnen met hete lucht. Dit zal dan alsnog het gave deel van de wol doen loslaten en dat is niet wenselijk.
Hier wordt dan ook de waterblazer ingezet. De wolharen die dan nog los in de vacht zitten zullen dan door de niet-heteluchtstroom uit de vacht geblazen worden. Hier komt géén borstel of kam aan te pas!

Wat is het voordeel van de “was-blaas” methode?

Zoals eerder beschreven, wordt erop niet-invasieve wijze behandelt. Dit houdt in dat er géén tractie plaats vindt op de vacht en bijbehorende haarzakjes. Op deze wijze krijgt iedere haar tijd om zijn volledige levenscyclus te doorlopen en loopt het haarzakje geen schade op. Want een beschadigde haarzak zal een nieuwe beschadigde haar voortbrengen die geen volledige haarcyclus zal bereiken. Uiteindelijk zal de vacht in veel gevallen in een permanente rui vervallen. Dit is een nachtmerrie voor menig hondeneigenaar. Door consequent op niet-invasieve wijze te behandelen met de juiste producten tijdens zo’n bad therapie zal de wolruiperiode beperkt worden tot 1 á 2 keer per jaar, de kortharen uitgezonderd. De echte kortharen hebben door hun geringe vachtlengte in de zomerdaglichtperiode genoeg tijd voor wel 2 tot 3 ruiperiodes per seizoen. Ook hierbij werkt de was-blaas methode net zo goed.

Kortom: De traditionele ontwoltechniek met de Furminator, fijne kam, hark of Coatking sorteren de verschillende leeftijdsstadia van de wolharen niet. Maar trekken rijp en onrijp haar er in één haal uit. Je helpt de vacht daar niet mee, maar maakt er een probleem bij; meer klitten en sneller verharen.

Bron: Jet Bijen-Veldhoen / Jacquelien van der Kloos – van Veen